Ik ben toch niet gek!?
Hoe vaak hoor je mensen zeggen “ik ben toch niet gek”. Toch is het vaak wel waar mensen bang voor zijn, namelijk denken dat ze gek zijn. Denken dat mensen ze raar vinden en niet begrijpen is een overlevingsmechanisme. Dit overlevingsmechanisme is een gevolg van betere kansen om te kunnen voortplanten als je niet raar gevonden wordt en je samen als groep met grotere kans van slagen kunt overleven. Zo is het in ons DNA door natuurlijke selectie en evolutie vastgelegd.
Als je vroeger in de oertijd werd afgewezen, buiten de groep zou vallen, zou de kans op overleven en voortplanten namelijk kleiner worden. Dat is vaak ook de reden dat we zelfs vandaag de dag niet afgewezen willen worden en ons aanpassen aan de maatschappij. Ook al betekend dat, we dan ons zelf niet zijn. De vraag is of dit instinct ons nu nog wel dient.
Wie ben je?
Het is natuurlijk niet erg om je wat aan te passen aan je omgeving en/of situatie. Maar wat gebeurd er als je, je aanpast aan je omgeving en niet meer je zelf kunt of durft te zijn? Wat doet het met je eigenwaarde, persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en flexibiliteit?
De grootste afwijzing die er bestaat is als je je zelf afwijst en wanneer je jezelf niet oké vindt. Je ondermijnt hiermee je zelfvertrouwen. Een lager zelfbeeld creëer je wanneer je denkt dat als je jezelf bent, mensen je misschien wel gek zouden vinden. Dit zorgt ervoor dat je je minder kan ontplooien en kan ontwikkelen. Dat je minder tot je ware ik kan komen.
In de praktijk zien we vaak dat mensen bepaalde gebeurtenissen, gedachtes of eigenschappen “geheim” houden. Deze niet durven te delen, bang om raar gevonden te worden. Vaak zijn dit gebeurtenissen, gedachtes of eigenschappen die helemaal niet gek of raar zijn. Waarschijnlijk als je dit nu leest kan je denken: “maar dat van mij is wel echt heel raar”, ook dat denkt namelijk bijna iedereen dat ze uniek zijn in dat raar zijn. Wanneer mensen hun ‘gekheden’ niet uitspreken, ondermijnt dit hun zelfvertrouwen, eigenwaarde en levensvreugde. We zien vaak dat wanneer mensen hun ‘gekheden’ wel uitspreken en er achter komen dat ze niet de enige zijn dat ze vinden dat ze helemaal niet gek zijn. Er ontstaat dan een gevoel van opluchting en meer contact met echte emoties.
Vrij om je zelf te zijn
Wanneer je je vrij voelt om jezelf te zijn, zonder je raar of afgewezen te voelen, kun je jezelf zijn. Je kan dan makkelijker keuzes maken, je kwaliteiten en valkuilen ontdekken. Je staat meer in contact met je eigen behoeftes en emoties omdat er geen onderdrukking meer is. Als je vrij bent om jezelf te zijn kan je dingen doen waar je levensenergie van krijgt!
Ondersteuning nodig?
Wil je ontdekken wie je nu echt bent? Jezelf kunnen zijn zonder jezelf te ondermijnen met negatieve gedachtes? De ondersteuning kan lopen met of zonder psychedelische therapie. Zonder psychedelische therapie kan het ook via PWR coaching.
Klik hier voor de site van PWR Coaching
We bieden ook via triptherapie ondersteuning aan in combinatie met psychedelische therapie.
Lees hier hoe psychedelische therapie werkt