Psychedelische therapie met psilocybine uit paddo’s heeft de afgelopen jaren aanzienlijke aandacht gekregen vanwege de veelbelovende resultaten op het gebied van het behandelen van therapieresistente depressie. Dit nieuws heeft geleid tot een groeiende populariteit van psilocybine therapie als een alternatieve benadering van de behandeling van depressie.

Paddo’s kunnen een alternatieve behandeling bieden voor degenen die geen baat hebben bij gesprekstherapie of het gebruik van medicatie zoals SSRI. Psilocybine is een tryptamine-verbinding die in paddo’s en magic truffels zit en wordt na omzetting naar psilocine psychoactief. psilocine bootst de werking van serotonine na, een neurotransmitter die betrokken is bij stemming, slaap en eetlust. Het beïnvloedt ook de default mode network (DMN), een netwerk van hersengebieden dat geassocieerd wordt met zelfreflectie en het verwerken van interne gedachten. Door de activiteit van de DMN te veranderen, kan psilocybine mogelijk negatieve denkpatronen doorbreken die bijdragen aan depressie.

Psilocine na omzetting psilocybine

Een van de opvallende aspecten van psilocybine therapie is de potentieel langdurige vermindering van depressieve symptomen na slechts één of enkele sessies. Traditionele antidepressiva vereisen vaak weken of zelfs maanden voordat verbetering merkbaar is, terwijl psilocybine therapie snellere resultaten lijkt te bieden. Dit snelle effect kan cruciaal zijn voor mensen die dringend verlichting zoeken.

De wet en psilocybine therapie

In Nederland is psilocybine, de actieve stof in bepaalde soorten paddenstoelen en truffels, een illegale stof. Het kan alleen met toestemming van de overheid worden gebruikt tijdens klinische onderzoeken. Er is geen vrijstelling voor therapeutische sessies met psilocybine. Bron: Psychedelische Therapie Nederland

Anno 2024 is er wel een manier waarop psilocybine therapie legaal kan worden uitgevoerd in Nederland. Dit wordt gedaan door het gebruik van psilocybine-houdende truffels. Deze truffels, ook wel ‘magic truffels’ genoemd, bevatten ook psilocybine en zijn legaal in Nederland omdat deze niet expliciet zijn vermeld als illegaal. Hoewel de paddenstoelen meer psilocybine per gram bevatten, is er na compensatie van de hoeveelheid niet veel verschil tussen de twee, en beide kunnen worden gebruikt voor psilocybine therapie.

Psilocybine therapie met therapeut

Psilocybine therapie is in Nederland nog geen medische term en een psilocybine sessie is daarom te doen met een begeleider die tripsitter, coach of geschoolde therapeut is. Het is dus raadzaam om goed te kijken met wie je een psilocybine sessie wilt gaan doen. Waar sommigen psilocybine therapie zien als spirituele beleving en liever een ervaringsdeskundige willen hebben met spirituele ervaring kan een ander persoon graag liever gaan voor een geschoolde therapeut. Bedenk bij het kiezen van een psilocybine-therapeut of begeleider wat voor persoon je nodig hebt. Kies bij voorkeur een bedrijf met meerdere werknemers en niet voor een einzelgänger met weinig sociale controle.

Om een voorbeeld te geven is Triptherapie.nl een bedrijf met ervaren coaches en geschoolde therapeuten. Je kunt op de onderstaande pagina zien wat het ervaringsniveau is en of diegene een begeleider (coach) of geschoolde therapeut is.

Tripsitters en psilocybine therapeuten

Psilocybine therapie ervaringen

Onderstaande is een voorbeeld van een ervaring tijdens psilocybine therapie.

Na jaren opzoek werk te doen in verband met therapie rond mentale gezondheid kwam ik eindelijk uit bij Triptherapie. Mijn ervaring was zeer positief en intens. Het word vaak gezegd, maar woorden schieten te kort om het te beschrijven in al zijn glorie :). Natuurlijk had ik verwachtingen (die ik zoveel mogelijk probeerde te minimaliseren). Maar de therapie zelf was zoveel meer dan ik ooit kon verwachten. 

Ik was / ben zeer tevreden over mijn begeleider hierin (alsook het team dat hier achter zit). Janneke heeft mij in het begin zeer goed geholpen met alle nodige informatie. Toen was het tijd om een begeleider te selecteren, ik heb dus voor Ronald gekozen. Ik kan Ronald omschrijven als gepassioneerd, open minded, toegankelijk, eerlijk en hij weet gewoon waarover hij praat. Zijn ervaring lijkt immens groot en dat merk je ook. Ik werd zeer snel op mijn gemak gesteld en geholpen bij alles wat ik nodig achtte.

De ervaring zelf: gezien ik anti-depressiva nam werd er aanbevolen een medium tot hoge dosis te nemen. Ik heb uiteindelijk voor de hoge dosering gekozen. Deze werd mij aangeboden in 2 keer. De eerste dosis gaf mij een gevoel van ontspanning en relaxatie (iets wat ik hiervoor eigenlijk amper heb ervaren). Bij dosis 2 merkte ik echt een diepere duik in mijn onbewust zijn, hier begon het echte ‘werk’ voor mij. Waar ik het meeste van ben “geschrokken” (=positief) is hoeveel controle ik had in het hele gebeuren. Ik moest bewust kiezen om het harde werk uit te voeren, of ik kon ervoor kiezen om de deur niet te openen wanneer ik er mij niet klaar voor voelde. Dit resulteerde voor mij in mijn angsten en ‘depressie’ die mij eigenlijk heel hard omarmd hebben in de trip, iets wat ik absoluut niet verwacht had. Hetgeen waarvoor ik altijd vreesde was daar ineens om mij te steunen. Dit was dan ook meteen mijn grootste doorbraak voor mezelf. Ik heb comfort gevonden in mijn angsten en depressie die mij vertelde dat het oké was om soms op adem te moeten komen om klaar te zijn voor de volgende keer ik de deur wel wou open doen. 
Ik ben mij ook bewuster geworden van mijn ademhaling, iets wat hiervoor zo normaal leek is voor mij nu een tool geworden om mee te werken wanneer ik mij in moeilijke, stressvolle of vreugdevolle situaties bevind.

Nu zijn we enkele dagen later en kan ik zeggen dat ik met een andere bril naar de wereld en naar mezelf kijk. Ik sta positiever in mijn schoenen, ben zonder problemen ook gestopt met blowen. Iets waar ik vroeger naar verlangde, maar me nu eigenlijk niets meer zegt.

Ik kan dit soort therapie echt aanraden als je op zoek bent naar jezelf en de angsten die je denkt te hebben. Alles wordt een beetje in een ander daglicht gezet. Ik ben zeer tevreden dat ik nu weet dat “iedereen” aanwezig is in mijn hoofd en ik hen in de toekomst ook kan bezoeken om raad te vragen. Ik weet hoe raar dit klinkt, maar het is wel zo. Zelfs mijn donkere emoties kregen ineens een verlichting, wat ik voorheen nooit mogelijk achtte. Er zijn nog vele deuren die ongeopend zijn gebleven, maar ik kijk er naar uit om deze in de toekomst te bezoeken. Het is voor mij zeker en vast voor herhaling vatbaar. Maar ik besef ook dat ik eerst met de reeds ervaren sessie aan de slag kan / moet.

Ik wil alvast het gehele team bedanken om dit soort therapie mogelijk te maken en mij hier zo goed in begeleid te hebben. De stap in het onbekende werd hierdoor minder groot.

Meer reviews: Psilocybine ervaringen

Meer informatie over psilocybine therapie

Onze partner Triptherapie heeft veel informatie over psilocybine op haar website. We raden aan om altijd informatie bij meerdere bronnen op te zoeken en dan te beoordelen of psilocybine therapie iets voor jou is. We geven hieronder een aantal links om van start te gaan.

PsilocybinePsilocybine ceremoniePsilocybine therapiePsilocybine sessie
TruffelTruffel ceremonieTruffel therapieTruffel sessie
paddoPaddo ceremonie