Paddo ceremonies in Nederland

Paddo ceremonies in Nederland zijn mogelijk maar het is alleen legaal als alleen de ondergrondse gedeelten van de paddo gebruikt worden, de zogenoemde sclerotia of magische truffels. In deze magic truffels zit de stof psilocybine die na omzetting naar psilocine psychoactief worden. De paddo ceremonie wordt dan ook wel psilocybine ceremonie of truffel ceremonie genoemd.

Zijn paddo’s drugs?

Ja, de paddo staat op lijst 1 van de Opiumwet en dat is al sinds 2008 na een reeks incidenten met toeristen. Voor de wet worden paddo’s dus beschouwd als drugs.

Hoe werken paddo’s?

Paddo’s worden vaak ingenomen als gedroogde paddenstoelen, maar soms ook vers/nat. De effecten en tijdverloop ziet er bij een gemiddeld persoon zo uit:

  1. Inname: Wanneer je paddo’s consumeert, bijvoorbeeld door ze te eten, worden de psilocybine-moleculen opgenomen in je spijsverteringssysteem.
  2. Omzetting: In het lichaam wordt psilocybine omgezet in psilocine, de actieve vorm die gemakkelijker de bloed-hersenbarrière kan passeren.
  3. Effect op de hersenen: Psilocine heeft invloed op de serotonine-receptoren in de hersenen, met name op de 5-HT2A-receptor. Dit leidt tot veranderingen in de neurotransmissie. Dit resulteert in de karakteristieke psychedelische effecten.
  4. Veranderingen in perceptie: De activatie van serotonine-receptoren veroorzaakt veranderingen in de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Dit resulteert in vervormde percepties van tijd, ruimte, kleur en vorm.
  5. Verhoogde connectiviteit: Psilocybine kan ook leiden tot een verhoogde connectiviteit tussen verschillende delen van de hersenen. Hierdoor kunnen gebruikers ervaringen hebben van een verhoogd bewustzijn, creativiteit en introspectie.
  6. Duur van de trip: De duur van de trip varieert, maar het effect begint meestal binnen 20-40 minuten na consumptie en kan 4-8 uur aanhouden. De piekeffecten starten overigens na ongeveer een uur en duren zo’n 2 a 3 uur.

De truffel als legale alternatief

In Nederland is het wel legaal om magische truffels te gebruiken en daarom zijn de meeste paddo ceremonies in Nederland gewoon met de legale truffels. Ze hebben als je de dosering corrigeert dezelfde uitwerking. In Nederland kan je dus zonder bang te zijn voor wetshandhavers een truffel ceremonie bijwonen waarbij truffels worden gebruikt. Meer informatie over de legale ceremonies is te vinden via de link.

Legale truffel ceremonies