Psychedelische Therapie Nederland: Het originele bericht komt van de onderstaande link

Omega 3 angst

Omega 3 angst
Omega 3 vetzuren DHA en EPA zorgen ook voor het verlagen van angst. Dit komt omdat serotonine verhogingen leiden tot minder angst en meer tevredenheid.
Geplaatst door: mputten

Wat Omega 3 betekent

Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren. Het zijn vetten die wij als mens bij diverse processen in het lichaam nodig hebben. Ons lichaam kan zelf geen Omega 3 aanmaken dus wij moeten Omega 3 via onze voeding binnen krijgen om goed te kunnen functioneren.

Omega 3 is een verzamelnaam van een groep vetten. De meest belangrijke daarvan zijn ALA (Alfa-Linoleenzuur), DHA (DocosaHexaeenzuur) en EPA. (EicosaPentaeenzuur).

De 3 belangrijkste Omega 3 soorten

Vanuit het Omega 3 vetzuur ALA kan je lichaam beperkt de belangrijke EPA en DHA vetzuren aanmaken. Deze spelen een grote rol in onze gezondheid en ons welzijn.

Minder Omega 6 en meer Omega 3 tegen depressie

Verhouding vetzuren

Dat mensen Omega 6 nodig hebben voor bepaalde lichaamsfuncties staat vast. Helaas krijgt de gemiddelde Nederlander veel te veel van deze vetzuurgroep binnen. Een gezonde verhouding tussen Omega 6 en 3 wordt door de wetenschap geschat op 1:1 tot ca 2:1. De gemiddelde Nederlander krijgt ongeveer 20 keer te veel Omega 6 t.o.v Omega 3 binnen en dit heeft een duidelijke reden. Bijna alle makkelijke voeding uit een pakje die tegenwoordig te koop is, is bewerkt voedsel en gemaakt van goedkope ingrediënten. Deze goedkope ingrediënten zijn vaak juist Omega 6 rijk en Omega 3 arm.

Omega 6 in overmaat is ontstekingsbevorderend

Te veel Omega 6 zorgt voor ontstekingsreacties in het hele lichaam. Een hoop welvaartsziektes vloeien voort uit deze ontstekingen. Zodra er ontstekingen in de darmen ontstaan zal het gehalte serotonine in zowel de darmen als het brein dalen omdat onder andere de opname en omzetting van de juiste stoffen tegen wordt gegaan. Tevens bereiken de ontstekingsproducten het brein en remmen ze de serotonine afgifte aldaar. Uw lichaam is bezig om de ontstekingen tegen te gaan en dit is een zware belasting voor het immuunsysteem. In een verder stadium kan het immuunsysteem tegen uzelf keren en vanuit daar kan een auto-immuunziekte ontstaan. Het verlagen van de serotonine spiegel is een natuurlijk reactie. Zieke mensen worden depressief en teruggetrokken om het individu en de naasten te sparen.

Kortom; Een overmaat aan Omega 6 verlaagd serotonine en maakt depressief. Lees meer over het belang van serotonine hier: Serotonine: een belangrijke schakel voor (on)geluk

Meer Omega 3 en meer serotonine

Waar te veel Omega 6 serotonine verlaagd, verhoogd Omega 3 juist serotonine. Dit doet Omega 3 op verschillende vlakken. In eerste instantie gaat Omega 3 ontstekingen tegen waardoor je lichaam en met name de darmen goed zijn werk kunnen doen. De productie van serotonine en de gevoeligheid van de serotonine receptoren gaat omhoog wat uw emotionele gesteldheid goed doet.

Uitkomst belangrijke studie

Hieronder een verhelderend en technisch stuk uit een studie naar Omega 3 en serotonine door het Oakland Research Institute.

Veel klinische aandoeningen, zoals autisme spectrum stoornis (ASS), aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), bipolaire stoornis, schizofrenie en depressie zijn toe te schrijven aan lage niveaus van serotonine in de hersenen. “In dit artikel leggen we uit hoe serotonine een cruciale modulator is van uitvoerende functies, impulscontrole, zintuiglijke gating, en pro-sociaal gedrag,” zegt Dr Patrick. “We brengen de productie en de werking van serotonine in verband met vitamine D en omega-3-vetzuren, omdat deze belangrijke microvoedingsstoffen de hersenfunctie helpen en de manier waarop we ons gedragen beïnvloeden.”

Eicosapentaeenzuur (EPA) verhoogt de serotonine afgifte van presynaptische neuronen door het reduceren van inflammatoire signalering moleculen in de hersenen bekend als E2 prostaglandinen, die de afgifte van serotonine remmen wat een verduidelijking is van de negatieve invloed die ontstekingen hebben op serotonine in de hersenen. EPA is echter niet de enige omega-3 die een rol speelt bij serotonine. Docosahexaeenzuur (DHA) heeft ook invloed op de werking van diverse serotonine-receptoren door ze beter toegankelijk te maken voor serotonine door het verhogen van de vloeibaarheid van de celmembranen in postsynaptische neuronen.

Deze studie onderstreept dat een serotonine gerelateerde depressie een ontstekingsreactie is van het lichaam. Voeding speelt hierbij een hele grote rol. Vitamine D wordt ook genoemd en staat al langer bekend als belangrijk voor lijf en geest.

Omega 3 heeft ook de volgende gezondheidsvoordelen

Het belangrijkste kenmerk van meer Omega 3 vetzuren en minder Omega 6 is dus dat het ontstekingsremmend werkt en het op die manier vele ziektes kan voorkomen of genezen. Bij een juiste verhouding kunt u deze gezondheidsvoordelen verwachten:

 • Een betere ontwikkeling van het brein van kinderen en volwassenen
 • Beter geheugen
 • Beter en sneller leren
 • Voorkomt (deels) autisme
 • Voorkomt (deels) ADHD
 • Voorkomt (deels) Schizofrenie
 • Voorkomt (deels) biplolaire stoornis
 • Voorkomt (deels) dyslexie
 • Kan Alzheimer en dementie voorkomen
 • Versterkt immuunsysteem
 • Verlaagd kan op hart en vaatziekten
 • Minder slecht cholesterol
 • Helpt bij Reuma
 • Helpt bij IBD. Dit zijn ontstekingsziektes aan de darm zoals ziekte van Crohn en colitus ulcerosa
 • Werkt tegen zenuwpijnen
 • Voorkomt en vertraagd diverse kankersoorten
 • Verlaging van de kans op veel chronische ziektes

Voedingsbronnen Omega 3

Plantaardige bronnen leveren vaak alleen de ALA variant Omega 3. Het is dus raadzaam om zowel plantaardige bronnen alsmede dierlijke bronnen of supplementen te combineren.

Diverse Omega 3 voedingsmiddelen

Dierlijke voeding met Omega 3

Vette vis zoals makreel, forel, haring, zalm en tonijn. Gekweekte vissoorten zijn minder geschikt omdat deze soorten vaak niet de natuurlijke voeding krijgt maar vaak goedkoper voer waar Omega 6 in zit.
Zeevruchten zoals mosselen en garnalen
Eieren en dan met name de eieren van kippen die niet graan of mais gevoerd worden maar met lijnzaad, hennepzaad of ander natuurlijk voedsel.
Vlees van wild en mager vlees van een dier die grasgevoerd is en/of voer krijgt met Omega 3 heeft vanzelfsprekend meer Omega 3.

Plantaardige voeding met Omega 3

Groene bladgroente met name spinazie
Peulvruchten zoals sperzieboontjes, linzen, bruine bonen en sojabonen
Noten met name walnoten
Zaden zoals chia, hennep en lijnzaad
Pitten zoals pijnboompitten
Groente zoals spruiten
Kruiden zoals zwarte netel, postelijn, peterselie en andere groene bladkruiden
Zeewier
Algen zoals spirulina en chlorella
Onverwarmde olie met name lijnzaadolie en walnotenolie

Voedingsmiddelen met Omega 6 waarvan je ze minder zou moeten eten

Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie, mais olie, saffloerolie (alternatief: kokosolie of extra vergine olijfolie)
Granen zoals brood en ontbijtgranen (haver en havermout mag met mate)
Gefrituurde producten
Bewerkte producten zoals eerder beschreven gaat het in de voedingsmiddelenindustrie om winst behalen. Deze producten zitten vaak vol slechte ingrediënten waaronder Omega 6 bronnen. Lees de verpakking eens en kies voor verse natuurlijke producten.

Wees goed voor uw lichaam en het lichaam is goed voor u

Een gezond lichaam betekent vaak ook een gezonde geest. Eet dus minder Omega 6 en wat meer Omega 3 i.c.m. vitamine D, B vitamines (3-6-12), magnesium en tryptofaan(rijke voeding). Dit is de basis naar meer geluk. Heeft u hulp nodig zodat we samen uw gezonde doelstellingen kunnen bereiken? Wij bieden u diensten aan u te ondersteunen zoals aangepaste voeding. Neem vrijblijvend contact met ons op of laat een reactie achter.

In samenwerking met Psilocybine therapie Nederland hebben wij dit bericht geplaatst om u beter van dienst te kunnen zijn op gebied van truffel en paddo ceremonies

Omega 3 angst