Truffel Ceremonie over triptherapie blog:

Op de website triptherapie is er geschreven over Psilocybine tegen Multiple Sclerose (MS)? op February 21, 2023. U kunt dit bericht hieronder lezen:

Het oude bericht over paddo’s en MS

In oktober 2019 schreven we een bericht over dat magische paddenstoelen (paddo’s) wel een rol zouden kunnen spelen bij het reduceren van de symptomen van Multiple Sclerose. Het oude bericht, wat vooral ingaat op stressreductie en het verhogen van BDNF, kan worden gelezen via de volgende link:

Magische paddenstoelen tegen Multiple Sclerose

Update in 2023

Na heel wat vragen van mensen die lijden aan MS en verdere ontwikkelingen is het tijd voor een update over psilocybine en MS. Nadat wij het eerdere bericht hadden geplaatst is er een kleine studie gedaan met psilocybine bij mensen met MS. Deze studie uit 2019 onderzocht de effecten van psilocybine op depressieve symptomen en levenskwaliteit bij mensen met gevorderde MS. De resultaten toonden aan dat psilocybine de symptomen van depressie en angst verminderde en dat de verbetering van de levenskwaliteit bij sommige deelnemers tot 5 weken na de behandeling aanhield. Er is helaas niet verder gekeken naar het effect van psilocybine op MS.

Onze ervaring met personen met MS

Wij merken bij onze oud-klanten met MS vaak een verbetering in gemoedstoestand, net zoals bij het kleinschalige onderzoek uit 2019. Een betere gemoedstoestand helpt vaak ook om beter met MS om te gaan. Tevens kan de stressreductie bij sommige helpen om de symptomen van MS te verlagen. In theorie kan psilocybine de schade van MS verminderen door het verhogen van neuroplasticiteit en neurogenese. Dit wordt in gang gezet door het verhogen van BDNF door psilocybine. Wij hebben echter geen lange trajecten waarbij we mensen met MS kunnen volgen. Al onze ervaringen zijn gebaseerd op enkele sessies en anekdotisch bewijs. Vooralsnog is alles een theorie.

De theorie achter psilocybine en MS

Naast de stressreductie en betere gemoedstoestand, wat al veel kan betekenen bij MS, speelt BDNF een grote rol. Door de inname van een gemiddelde tot hoge dosering psilocybine (15-45mg) zal psilocybine na omzetting naar psilocine veel activiteit vertonen op de 5HT2a receptoren. Door deze verhoogde activiteit wordt er veel BDNF aangemaakt.

BDNF is een neurotrofine die het herstel van neuronen en het aanmaken van nieuwe zenuwverbindingen stimuleert. Als je meer nieuwe verbindingen aanmaakt dan dat er kapot gaan door MS zou dit in theorie MS kunnen vertragen of zelfs kunnen omkeren. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor dat BNDF werkt bij mensen met MS. Een onderzoek uitgevoerd bij muizen met een MS-achtige ziekte vond dat behandeling met BDNF de ziekte verminderde en de ontsteking en demyelinisatie in het centrale zenuwstelsel verminderde. Een ander onderzoek in menselijke celculturen suggereerde dat BDNF mogelijk neuroprotectieve effecten heeft tegen de inflammatoire reactie die bij MS wordt gezien. Het lijkt er dus sterk op dat BDNF een rol speelt bij MS.

Hoe vaak zou je dan een psilocybine sessie moeten doen?

Wij raden klanten zonder MS aan om niet vaker dan één keer per 1 a 2 maanden een psychedelische sessie te doen met hogere dosering. Bij personen met MS zeggen we dat ze zich tenminste moeten houden aan een tussenperiode van twee weken. Als er te snel een vervolgsessies wordt gedaan ontstaat er kans op tolerantie. Bij voorkeur is de tijdsinterval tussen de 2 en 10 weken.

Een psilocybine sessie met begeleiding

Wil je begeleiding bij jouw hoger gedoseerde psilocybine sessie? Wij kunnen je helpen! Wij adviseren om het onderstaande intakeformulier volledig in te vullen. Wij screenen hiermee op gezondheid en veiligheid. Verder zullen we ook adviseren welk middel en dosering het beste lijkt. Tevens zal de intake de basis vormen voor adviezen tijdens de voorbereiding op de psychedelische sessie. De intake is te vinden via de link hieronder:

Intake triptherapie | Tarieven en reserveren | Contact

BDNF verhogen kan ook op andere manieren

Hoewel psilocybine, DMT en LSD heel sterk BNDF kunnen verhogen zijn er ook andere dingen die je kunt doen die dit in mindere mate verhoogd. Het beste is zoveel mogelijk tegelijk goed doen. Er zijn ook een aantal dingen die je juist dient te voorkomen. Een opsomming van deze zaken betreffende BDNF staat in onderstaand artikel:

Lees hier hoe je BDNF kunt verhogen

Flinke BDNF verhoging zonder psychedelica

Het Japanse PeptiGrowth heeft een signaalstof in de maak die je kunt innemen als alternatief. Je hoeft voor het verhogen van BDNF dus niet meer een psychedelische trip te doen. Dit heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen aangezien de psychedelische ervaring kan bijdragen aan de verandering van de gemoedstoestand. Het voordeel is dat je zonder te trippen, toch BDNF aanzienlijk kunt verhogen. De naam van het alternatief heet TrkB agonist peptide. Ons lijkt het raadzaam om de wetenschap omtrent psilocybine en de TrkB agonist peptide te volgen en, als onderzoeken aantonen dat we op het juiste spoor zitten, één keer per maand een psilocybine sessie te doen afgewisseld met een periode met deze nieuwe TrkB agonist peptide. Naar verwachting komt deze peptide in maart 2023 beschikbaar voor onderzoek.

Wat kan je nog meer doen?

Bij MS valt het immuunsysteem de eigen zenuwcellen aan. De vetachtige myeline is hierbij hetgeen wat wordt aangevallen door het eigen afweersysteem. Het kan dus zijn dat iets in het myeline zit wat er niet in hoort. Het is wel vaker geopperd dat zware metalen wel eens in vetachtige stoffen kunnen worden opgehoopt. Het is raadzaam om de inname van in vet oplosbare schadelijke stoffen te beperken zoals de zware metalen en microplastics.

Myeline wordt gemaakt door speciale cellen genaamd oligodendrocyten in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en Schwann-cellen in het perifere zenuwstelsel (zenuwen die door het hele lichaam lopen). Deze cellen produceren en onderhouden de myeline-laag door middel van een complex proces dat bekend staat als myelinisatie. Bij myelinisatie maak je aanspraak op stoffen uit je voeding zoals vitamine B12, ijzer en gezonde vetten. Gezonde vetten zijn zeer belangrijk, echter het probleem van deze tijd is dat we een overmaat aan ongezonde vetten binnenkrijgen. Verder worden de gezonde vetten die we binnenkrijgen ongezond door het te verwarmen. Deze vetten oxideren daardoor en dragen bij aan ontstekingen in weefsels en wellicht ook myeline. Bij MS is het daarmee extra belangrijk om gezond vet binnen te krijgen.

Lees hier meer over gezonde vetten en chronische ontstekingen