Vitamine D tegen MS

Uit recent onderzoekt blijkt dat te hoge vitamine D spiegels voor patiënten met MS nadelig werkt en er myeline verloren gaat. Andere onderzoeken laten juist zien dat MS vaker voorkomt bij personen met een lagere blootstelling aan de zon en dus vitamine D. Vitamine D zou dus beter niet te hoog en niet te laag moeten zijn. Over het algemeen hebben mensen te weinig vitamine D. Indien jij MS hebt is het aan te raden om jouw vitamine D waarden te laten meten zodat je de juiste dosering kan toedienen via voeding en supplementen.

Vitamine D verhogen

UV licht

UV-B straling vanuit zonlicht of zonnebanken zorgt voor het meeste vitamine D. UV straling heeft zowel positieve als negatieve eigenschappen en daarom is het verstanding om niet te veel, maar zeker ook niet te weinig blootstelling aan UV-licht te hebben. Gedurende de wintermaanden is gedoseerd zonnebanken eerder een voordeel dan een nadeel, maar overdrijf het niet door de sterkste zonnebank en de langste duur te kiezen. Als de zonnekracht sterk genoeg is, gedurende de periode mei – oktober in Nederland, is een kwartier tot halfuur in de zon vaak al genoeg voor de dagelijkse dosering vitamine D.

Voeding

Hoewel via voeding genoeg vitamine D binnen krijgen moeilijk is kunnen alle kleine beetjes helpen. Vette vis en aan UV licht blootgestelde paddenstoelen bevatten vitamine D in relatief hoge concentraties. In hele lage concentraties komt vitamine D voor in ei, vlees en andere dierlijke producten.

Supplementen

De makkelijkste manier om tijdens de donkere dagen genoeg vitamine D binnen te krijgen is om een supplement te kopen met vitamine D. De aanbevolen dagelijkse dosering ligt tussen de 10 en 20 microgram (400-800 IU). Een hoop supplementen zijn hoger gedoseerd dan dan aanbevolen dagdosering. De maximale aanbevolen dagdosering bedraagt 100 microgram (4000 IU). 25 microgram (1000 IU) per dag is dus meer dan voldoende gedurende de donkere dagen.

Lees hier meer over vitamine D tegen ontstekingen