Truffel Ceremonie over triptherapie blog:

Bij triptherapie hebben ze geschreven over Bad of good trip? Glutamaat is bepalend op June 2, 2020. U kunt dit bericht hieronder lezen

Neurotransmitters en psychedelica

Bij triptherapie gaan we al jaren verder dan alleen therapeutisch trippen. Op basis van een neurotransmittertest en intake krijgen onze klanten advies om via voeding, supplementen en beweging de neurotransmitters meer in balans te krijgen. Een recent onderzoek toont nu voor het eerst in de geschiedenis aan dan het gehalte glutamaat in de hippocampus een belangrijke rol speelt of de psychedelische reis wordt ervaren als good of bad trip. Een hoog gehalte glutamaat heeft een sterke correlatie met een negatieve psychedelische ervaring Een goede voorbereiding op gebied van de neurotransmitters in balans brengen is dus niet voor niks.

Lees hier het gehele wetenschappelijke onderzoek naar psilocybine en glutamaat

Minder kans op bad trips met minder glutamaat in de hippocampus

Glutamaat en GABA

Een verlaagde glutamaat concentratie in de hippocampus resulteert dus in een positievere psychedelische ervaring. Het verhogen van de neurotransmitter GABA verlaagt de glutamaat concentratie in het brein. Dit mechanisme werkt ook andersom. Personen met weinig GABA hebben meer glutamaat en dus sowieso meer last van angst-gerelateerde klachten en meer kans op een bad trip. Het verhogen van GABA en dus het verlagen van glutamaat is bij sommige personen dus aan te raden en kan bijvoorbeeld met supplementen.

Lees hier meer over GABA en het verhogen van deze neurotransmitter

De glutamaat inhibiterende werking van GABA

Minder Glutamaat eten?

Glutamaat is een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten, en krijg je dus binnen bij het eten van eiwitten. Glutamaat wordt door onze darmen als energiebron gebruikt en het glutamaat wat wel in de bloedbaan komt kan zeer moeilijk door de bloed-hersenbarrière. Het minderen van glutamaat en MSG (E621) heeft dus een zeer beperkte invloed, alhoewel je MSG misschien beter niet kan gebruiken. Glutamaat is ironisch genoeg ook de bouwsteen van GABA, wat juist de activiteit van glutamaat in het brein verlaagt. Minder glutamaat binnen krijgen via voeding heeft dus geen zin. GABA verhogen daarentegen wel.

Set en setting zijn belangrijk

Set en setting zijn overigens ook heel erg bepalend voor de uitwerking van de psychedelische reis. Toch is het fascinerend dat eigenlijk alles telt als het gaat om hoe we ons voelen en hoe de psychedelische reis wordt ervaren. Eigenlijk is er niets wat je buiten beschouwing kan laten en dat simpele stofjes zoals glutamaat en GABA zo veel invloed hebben op onze emoties en bewustzijn. Vraag jij jezelf nu ook af wat de vraag inhoudt “wie ben ik?” als zelfs deze factoren een rol spelen bij je gesteldheid en de keuzes die je maakt?

Wij helpen graag

Het is een grote passie om de verbanden tussen psychologie en gezondheid middels een biochemische manier te begrijpen en mensen te helpen. Het is anders dan wat de standaard aanpak in de psychologie inhoudt, we zijn namelijk veel meer dan alleen onze psyche en daarom willen we een totaalaanpak hanteren om zo de resultaten te maximaliseren. Wil jij ook de holistische aanpak die we via triptherapie aanbieden proberen? Wij staan voor u klaar.

Lees hier meer over de werkwijze bij triptherapie

Klaar voor de digitale intake?

Wilt u eerst advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.